Servicii georeferentiere

Operatiunea de georeferentiere este reprezentata prin procesul de asociere a hartilor scanate cu coordonate geografice reale in sistem stereografic 70 sau locale, asupra carora se aplica formatele raster ale hartilor scanate .tif care cu ajutorul unui soft specializat dezvoltat intern sunt transformate in fisiere .tif asociate cu .tfw.


Ce presupune operatiunea de georeferentiere?

O imagine georeferentiata reprezinta o imagine aliniata la un sistem de coordonate definit, stereografic sau local. Asupra imaginii scanate, operatorul seteaza ca date de input puncte bine definite ale caror coordonate sunt cunoscute. Pentru a putea aplica un algoritm de calcul pentru georeferentierea imaginii sunt necesare minim 3-4 puncte (in functie de complexitatea imaginii) cu coordonate cunoscute. Dupa selectarea acestor puncte, aplicatia realizeaza georeferentierea, imaginea fiind astfel rectificata.


Cine are nevoie de georeferentiere?

Serviciile de cadastru, cartografie, topografie; cei care proiecteaza arhitectura retelelor de cabluri, drumuri, poduri, conducte, canalizare - tot ceea ce este legat de infrastructura localitatilor/judetelor, centre de planificare urbana si metropolitana, etc.